KairaCup 2020 mestaruus Ivaloon jännittävän turnauspäivän päätteeksi
Julkaistu: 19.09.2020 00.00

Sodankylän Pallon ja Ivalon Tunturi-Kiekon joukkueet kohtasivat toisensa seurojen välisessä mittelössä Sodankylässä New Boliden Areenalla lauantaina 19.9.2020. KairaCup järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 Sodankylän vanhassa rättihallissa, ja voitto meni silloin SoPalle. Viime vuonna pokaalista taisteltiin Ivalossa, jossa isäntäseura vei voiton. SoPalaisten tavoitteena oli tietenkin napata KairaCupin mestaruus vuosimallia 2020 uudessa kotihallissa!

KairaCup mestaruus ratkottiin SoPan ja TuKin junnujen, naisten ja edustusjoukkueiden välisillä otteluilla. Päivän aikana pelattiin 5 peliä, joista jokaisesta seurat ansaitsivat pisteitä, joilla mestaruus ratkaistiin.

SoPa U9 – TuKi U9
Turnauksen pääsivät aloittamaan seurojen nuorimmaiset – eli U9 –joukkueet. Monelle SoPan U9:n junnulle luvassa olikin kiekkouran ihka ensimmäinen peli, ja peliin lähdettiin innolla. TuKi oli tällä kertaa ylivoimainen ja maaleja sateli kotijoukkueen verkkoihin tiuhaan tahtiin. KairaCupin ensimmäinen piste meni ivalolaisille lukemin 3-16. SoPalaisista maalihanat pääsivät avaamaan Otto Seppälä kahdella maalillaan ja Samuel Harjula yhdellä hienolla osumalla. Vaikka peli oli kylmää kyytiä Sopalaisille, ei poikien hymy hyytynyt jäällä eikä pukuhuoneessa –lokakuussa alkavia Leijonaliigan pelejä odotetaan jo malttamattomana! Valmentaja Saku Aikion mukaan päivän paras anti oli mukava yhdessä touhuaminen – ja heti huomenna joukkue jatkaakin sunnuntaitreenien merkeissä.

SoPa U11 – TuKi U11
U11 lähti peliin kolmella kentällisellä TuKia vastaan ja ennen peliä kopissa oli jännitystä ilmassa niin pelaajilla kuin valmentajillakin, olihan edessä ensimmäinen peli isolla kentällä, tehokkaalla peliajalla ja lentävillä vaihdoilla. Ensimmäinen erä meni edellä mainittujen asioiden omaksumiseen ja oivaltamiseen, mutta toisessa erässä pelattiin jo paikoitellen hienoa peliä ja joukkue sai kiinni TuKia kolmen maalin verran, pelin päättyessä tällä kertaa kuitenkin 3-8 TuKin voittoon.

Joukkueen valmentajat Sakari Hietanen, Matti Kurkela ja Martti Kalliokoski olivat pelin päättyessä ylpeitä joukkueen debyytistä isolla kentällä ja loppukaneettina pukukopissa käydyn keskustelun jälkeen sanottakoon, että koko joukkue odottaa innolla revanssia sarjakauden avauksessa Sodankylässä 3.10.2020, jolloin vastaan tulee TuKin lisäksi KoTu Hockey. SoPan maaleista vastasivat tänään Eino Kuusela, Santeri Harjula ja Lenni Kurkela, lisäksi yhden syöttöpisteen nappasi Samuel Stauffer. Maalivahtien torjunnat Konsta Laukkanen 12 (1.erä) ja Tarmo Mikkola 14 (2.erä).

SoPa U12 – SoPa U13
SoPa U12 –joukkue lähti omaan otteluunsa itsevarmana – olihan se voittanut oman pelinsä kahdessa aiemmassa KairaCup-kohtaamisessa. Pientä jännitystä ilmaan loi se, että Ivalon TunturiKiekolta oli tulossa vastaan yhtä ikäluokkaa ylempänä pelaava kokoonpano. SoPa U12 aloitti pelin heti vahvasti, ja hallitsi hienoisesti molempia eriä – tuloksena upea 4-0 voitto TuKista. Avausmaalista kuin voittomaalista vastasi Otto Mäki, ensimmäisestä syöttöpiste Oskari Niemelälle. 2-0 maalin laukoi pakki Aleksi Säppi Otto Mäen syötöstä ja 3-0 maalin Niila Pallas, syöttöpiste Eero Peltoselle. Maalivahti Eino Seppänen torjui SoPan maalilla 7 kertaa, TuKille torjuntoja kertyi huimat 25 kappaletta. Valmentaja Juha-Markku Kankaan sanoin pojat pelasivat mahtavasti taistellen, esimerkillisesti kaikilla osa-alueilla ja hyvällä fiiliksellä! U12 kerrytti SoPan pistesaalista 2 pisteellä, ja ennen naisten pelejä pistetilanne seurojen välillä oli SoPa 2 – TuKi 3.

SoPa Kiekkoladyt – Tukittaret
SoPa Kiekkoladyiltä nähtiin turnauksessa hyvää, kurinalaista ja tehokasta peliä. Paikat käytettiin hyödyksi ja puolustuspäässä pysyttiin hyvin pelin sisällä ja maalivahti otti loput laukaukset kiinni. Ladyjen maalitili avautui heti ensimmäisen peliminuutin jälkeen, ja ladyt tahkoivatkin maaleja tasaisin väliajoin läpi pelin. Tukittaret eivät ihan ehtineet SoPan matkaan, ja ensimmäisen erän alkupuolella tehty maali jäi Tukittarien ainokaiseksi. Pelin jälkeen tulostaulun lukemat näyttivät SoPan hyväksi 8-1. Kiekkoladyjen maalit taituroivat Laura Pulju kolmella maalilla, Sari Jokiniemi, Tiia Kumpula, Sari Rosenberg ja Päivi Neitola kahdella osumalla. Lisäksi syöttöpisteitä karttui joukkueen naisille runsain mitoin. SoPan maalivahtina pelannut Piia Alatalo torjui 10 laukausta.

Ladyt siis korjasivat saaliin, eli 2 pistettä lisää SoPan kokonaispottiin ennen edustusjoukkueiden kohtaamista.

SoPa Edustus – TuKi edustus
KairaCupin turnauspäivä huipentui tietenkin edustusjoukkueiden kohtaamiseen. Edustuksen pelistä oli jaossa 3 pistettä – junnujen ja ladyjen pelien jälkeen tilanne oli tasaisen tiukka; SoPa 4 pistettä – TuKi 3 pistettä. Jännitys säilyi siis loppuun saakka, edustuksen miesten pelin ollessa turnauksen mestaruuden ratkaiseva peli.

SoPa aloitti ensimmäisen erän vahvasti ja alle neljän minuutin oli kotijoukkue jo parin maalin johdossa. Pelin edetessä TuKi sai pelistä otetta ja ensimmäisessä erässä nähtiinkin yhteensä 9 maalia, erätauolle mentiin TuKin johtaessa 4-5. Toisessa erässä TuKi tiukensi otettaan, ja laukoi vielä 3 maalia SoPan verkkoihin jättäen Sopan nuolemaan näppejään, loppulukemat TuKille 4-8. SoPan maaleista vastasivat Joonas Harju, Timo Mikkola (2 maalia) ja Kasperi Oikarinen. SoPan maalivahdit Aake Osmanen ja Kasperi Karppinen torjuivat molemmat 17 kertaa, vastustajan torjuessa yhteensä 23 kertaa.

SoPan edustuksen joukkueen kokoonpanossa oli mukana kuusi viimevuotista pelaajaa, loput olivat uusia kokelaita. Päävalmentajana tällä kaudella aloittaneen Tapio Lintulan mukaan vauhdikkaassa pelissä oli hyvä tunnetila. Kaikki suoriutuivat kohtalaisesti, mutta Tuki oli luistelevampi ja nälkäisempi tällä kertaa – TuKi ansaitsi voittonsa. Kaiken kaikkiaan KairaCup oli jälleen hieno tapahtuma ja mukana hyvät tuomarit - tästä on hyvä jatkaa.

TuKin edustus siis vei siis voiton ratkaisupelistä ja samalla KairaCup mestaruuden toisena vuonna peräkkäin Ivaloon. KairaCup ratkesi kokonaispistemäärätuloksin SoPa 4 pistettä – TuKi 6 pistettä.Sodankylän Pallo onnittelee Ivalon Tunturi-Kiekkoa hienosta päivästä ja ansaitusta voitosta! Ensi vuonna kohdataan taas Ivalossa.

Mestaruuden tavoittelun ja jännittävien pelien lisäksi KairaCup oli jälleen upea koko perheen jääkiekkotapahtuma, jolla potkaistiin käyntiin jääkiekkokausi 2020-2021! Tapahtuma oli koko jääkiekkojaoston yhteinen ponnistus, ja päivän toteutumisen mahdollisti suuri joukko SoPalaisia – toimihenkilöitä, mummoja, isiä, äitejä ja sisaruksia hääri hallilla monenlaisissa tärkeissä tehtävissä. Kiitos SoPa-perhe!