Edustus, Kolmonen Pohjois-Suomi

SoPa SoPa - HauPa

Keskuskenttä, Sodankylä TN

SoPa voimaton HauPan käsittelyssä

Lauantaina 3. elokuuta SoPa kohtasi toistamiseen tällä kaudella Haukiputaan pallon. Kauden avanneessa edellisessä ottelussa HauPa oli kotonaan kesy systemaattisesti pelannutta SoPaa vastaan, ja ottelu päättyi hieman yllättäen vierailijoille 0-2. Sodankylän kohtaamiseen asetelmat olivat muuttuneet; HauPa oli vankasti sarjatalukon kärkipäässä SoPan kiikutellessa häntäpäässä. Samalle päivälle osuneista WaterCross European Cup-kilpailusta huolimatta Sodankylän Wembleyn lehtereille oli saapunut noin 120 kannattajaa.

HauPa otti omansa heti ottelun alussa. Seitsemännellä minuutilla vierasjoukkueen hyökkääjä pelattiin nukkuvan SoPan läpi vasemmalta laidalta ja tämä sijoitti pallon varmasti ohi SoPan maalilla pelanneen Hermanni Aikion #1. Vain kymmenen minuuttia edellisestä tiukka kaksinkamppailu juoksupallosta päättyi rikkeeseen HauPan hyökkääjää vastaan. Tilanteesta määrättiin rangaistuspotku, josta vierasjoukkue siirtyi vankkaan 2-0 johtoon. SoPa heräsi pelaamaan vasta 20:n minuutin pelin jälkeen, kun palloa vihdoin saatiin toimitettua HauPan kuudentoistarajan tuntumaan. Lisäksi keskikentän maestro Allan Brazil #10 pääsi kokeilemaan HauPan maalivahdin päivän virettä vaarallisella vapaapotkulla reilusta parista kymmenestä metristä, kuitenkin tuloksetta. Vaikka SoPa ottikin hieman otettu puoliajan loppua kohti, HauPan viimeisteli vielä ottelun 3-0 seitsemän minuuttia ennen puoliaikaa alkoi ottelu vaikuttamaan loppuun taputellulta.

Kuten usein ennenkin puoliajalta asteli kentälle kasvojen pesuun valmis SoPa. Sattasen raketti Jyrki Apukka #19 otettiin viilettämään vasemmalle laidalle ja viime HauPa-ottelussa topparina nähty Henri Höytiä #3 vahvistamaan keskikenttää, muodostelman samalla muuttuessa puolustavasta 4-1-4-1 (4-5-1) ryhmitelmästä perinteiseen 4-4-2 ryhmitelmään. Samalla pelaajavalmentaja Jake Suopanki #17 siirtyi kärkeen brassitaituri Italo ”Bob” Henriquen #7 kanssa. Muutokset toimivat, sillä SoPa sain nyt pidettyä palloa ja HauPa joutui hetkittäinen kauden avauksesta tuttuun pitkän pallon viskontaan. Riuskempi ote palkittiin, kun Allan kaadettiin tunnin pelin kohdalla rankkarin arvoisesti, mistä seuranneesta pilkusta mies viimeisteli itse pallon varmasti HauPan maaliin. SoPalla oli hetkensä hyökkäyspäässä, kun Apukka pääsi nokistusten HauPan maalivahdin kanssa, pallon kuitenkin kimmotessa viimeksi mainitun torjunnasta yli. Lisäksi Bob kaadettiin hieman kyseenalaisesti rankkarialueella, tällä kertaa kuitenkin ilman seurauksia. SoPan painostaessa HauPa pääsi pitkillä avauksilla ajoittain hyviin vastahyökkäyksiin ja 69. minuutilla SoPan selkäranka katkaistiin viimeistään, kun 1-4 viimeisteltiin nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Lopusta tuli vielä täysi pannukakku, kun HauPan hyökkääjä kaadettiin vasemmalla laidalla vastahyökkäysen päätteeksi ja 1-5 viimeisteltiin jo päivän kolmannesta rankkarista.

Paljon ei SoPalle jäänyt sanottavaa HauPan käsittelyssä, vaikka ajoittain peli näyttikin positiivisia merkkejä. Alun nukahdus, tehottomuus hyökkäyspäässä ja kaksi rankkaria puhuvat faktaa puolestaan: näillä eväillä SoPa ei ole ennenkään poistunut ottelusta voittajana. Uutta nousua lähdetään kuitenkin hakemaan ensi lauantaina Torniosta ottelusta TP-47:ää vastaan. Ottelu pelataan Gränsvallenin tekonurmella 10.8. klo 1500 alkaen. Seuraavan kotiottelu pelataan kahden viikon kuluttua, kun Sodankylään 17.8. klo 1500 vieraaksi saapuu AC Oulu Akatemia.

Jutun kuva: Salla Muurinen