SoPa E08:n kesän kohokohta - 3 turnauspäivää Tornion auringossa!
Julkaistu: 31.07.2019 00.00

Vaikka jalkapallokesän aikana on monta kivaa turnausreissua ja tapahtumaa, niin kyllä ilmassa oli erityistä odotuksen ja jännityksen tuntua, kun SoPa 08-joukkue suuntasi Tornio Outokumpu Cuppiin yhteiselle pelireissulle 26.-28.7.2019. 15 poikaa ja 10 tyttöä huoltajineen tulisivat viettämään hauskat, helteiset ja jalkapallontäyteiset 3 päivää Suomen ja Ruotsin rajalla rakastamansa lajin merkeissä.

PERJANTAI 26.7.
Perjantaina pojilla oli luvassa kevyt turnausreissun aloitus. Lounaan ja koululuokkaan majoitumisen jälkeen ohjelmassa oli päivän ainoa peli. Joukkue suuntasi jo aikaisemmilta vuosilta tutuksi tulleelle Puuluodon kentälle, jossa turnausavaus pelattiin naapurimaan Haaparanta FF:ää vastaan. Olosuhteet olivat lähes samanlaiset kuin edellisenä vuonna - huh hellettä siis - ja huoltojoukkojen tärkein tehtävä olikin huolehtia pelaajien juomapuolesta, vettä ja urheilujuomaa kuluikin kiitettävästi.

Haaparanta FF pääsi ensimmäisellä puoliajalla yllättämään SoPan pojat ja avaamaan maalitilin. Haaparannan pojat laukoivat myös pelin toisen maalin, ennen kuin sopalaiset heräsivät taistelemaan ja pistivät pelikuviot kuntoon pelin viimeisen 5 minuutin aikana. Kavennusmaalin veti vastustajan maaliin Otto Mäki, joka laukoi myös komean 2-2 kavennuksen. Syöttöpiste meni Peetu Peltoniemelle, joka tuli poikien joukkueeseen vahvistukseksi Kemijärveltä. Ja vahvistus olikin Tornion hirmuhelteissä tarpeen, sillä nyt kaikille riitti oma vaihtomies – eka pelissä se riitti siis 2-2 tasapeliin. Tässä pelissä todistettiin se, että koskaan ei kannata luovuttaa, sillä kovalla työllä ne maalit tehdään vaikka ihan viime hetkillä.

Myös tytöillä turnaus alkoi yhden pelin päivällä. Vastassa oli Laivakankaan Futisklubin tytöt ja liuta kaimoja. Vastapuolella nimittäin vilahteli samannimisiä futareita kuin SoPalla – kaimat löytyivät ainakin Saralle, Amandalle, Pinjale, Janetelle, Katrille ja Metelle (Nette); ilman samannimistä vastustajaa jäivät vain Enni, Elviira, Sanni ja Jenna. Hauskasta yhteensattumasta huolimatta, Sopan pelaaminen oli ensimmäisellä puoliajalla varovaista ja tunnustelevaa, ja vastustaja meni nopeasti 0-2 johtoon. Toisella puoliajalla puntit hieman tasoittuivat, mutta silti Laivakankaan Futisklubi onnistui maalinteossa vielä kerran, lopputuloksena 0-3.

Pelien jälkeen, helteen uuvuttamana, olikin hyvä suunnata vilvoittelemaan uimarannalle. Pikisaaren pitkä laituri notkui, kun sopalaiset viihtyivät toista tuntia uiden ja laiturinnokalta hyppien. Illalla koulun lattiamajoituksessa uni maistui – onneksi maistuikin, olihan lauantaina luvassa pojille hurjat 4 matsia ja tytöillekin 3 kovaa peliä.

LAUANTAI 27.7
Poikien lauantain koitokset alkoivat jo ennen yhdeksää aamulla. Ensimmäinen peli Kolarin Kontiota vastaan pelattiin koulun läheisellä Länsirannan tekonurmella. Kävelymatkalla lämmiteltiin ja muisteltiin edellisviikonlopun 6-1 häviötä Kontiolaisille Kolarin Revontulicupissa. Samanlaista rökäletappiota ei tällä kertaa aiottu ottaa – peliin lähdettiinkin hyvällä sykkeellä ja eipä aikaakaan kun Otto oli jälleen maalintekohommissa. Maalia edelsi Roope Harjuniemen ja Onni Huhdan tarkka ja upea pohjatyö.
Vaikka SoPan pojat tekivät kovasti töitä, pääsi Kolarin Kontio tasoittamaan, ja tasurina peli lopulta päättyikin. Joukkue siirtyi pelin jälkeen yhdessä koululle hiomaan pelisuunnitelmaa peluuttajien Mika Ylitalon ja Tapani Mikkolan johdolla – muisteltiin mm. harkoissa harjoiteltua salmiakkikuviota.

Poikien päivän toinen vastus oli kovan maineessa oleva FC Kemi. SoPa kuitenkin pääsi sujauttamaan pallon maaliin ensimmäisenä. Maalintekijänä toimi Peetu, hieman maalivahdin sähläyksen avustamana. Eipä kuitenkaan aikaakaan, kun FC Kemi tasoitti vaparista ja jatkoi kohta hyvän hyökkäyksen pääteeksi tekemällä johtomaalin 2-1, sitten 3-1. Kemiläiset pelasivat kovaa ja fyysistä peliä, välillä jopa turhan aggressiivisesti. Mika ja Tapani koettivat tsempata myös SoPaa ottamaan kontaktia rohkeammin, ja lopulta Otto pääsi kaventamaan maalipotkusta. Loppukiristä huolimatta FC Kemi teki vielä yhden maalin ja peli päättyi lukemiin 4-2.

Päivän kolmas peli pelattiin Haaparannan puolella, jossa lämpömittari huiteli parhaimmillaan +34 asteessa, eikä tuulenvireitäkään tuntunut. Pojat kärsivät jo hieman helteestä, ja Keps pääsi viimeistelemään heti eka erän alussa 2 maalia. Pian Onni onnistui kulmapotkussaan niin hienosti, että Otto sai kavennuksen aikaiseksi, puoliajalle lähdetiin tilanteessa 2-1. Keps aloitti kuitenkin toisen puoliajan vahvasti ja vei loppupelin suvereenisti, lopputulos 5-1.

Ennen päivän viimeistä koitosta pojat kerkesivät hieman huilailla ja levätä koululla, auringolta piilossa. Odotellessa tutkailtiin hieman vastustajien tilastoja, seuraavana vastaan tulisi TP-47, joka oli voittanut kaikki siihen mennessä pelatut pelinsä, taituroimalla yhteensä 21 maalia, päästämättä yhtä ainoatakaan sisään. Äskeinen häviö on tuoreena mielessä, joten Mika ja Tapani koettavat tsempata poikia – näytetään muille, ja tehdään nyt me ainakin maali TP:lle! Mikähän taika siinä lienee, että mitä kovemmalta vastustaja tuntuu ennen peliä, sitä paremmin pojat pelaa? Peli nimittäin kulkee, ja pojat jopa hallitsevat peliä. SoPa pelaa todella hyvin, mutta vastustaja tekee ekan maalin. Kohta kuitenkin Juhani Siirtola pääsee syöttämään onnistuneesti Otolle, joka viimeistelee 1-1 maalin! TP menee kohta johtoon 2-1, vaikka SoPa painostaa. Ja kolmas uppoaa Sopan maaliin, vähän kyllä tuurilla. Sitten Otto taas kaventaa, Ante Harjun syötöstä. Tilanne 3-2. Toisen puoliajan alussa TP kasvattaa johtoasemaansa vielä 2 maalilla, ennen kuin Martti Seppänen syöttää Otolle, joka kasvattaa maalitiliä hattutempullaan. Viimeisen maalin niittaa TP-47, ja lopputulos 6-3. Maalivahti Touko Mikkola saa Fair Play-tunnustuksen. Häviöstä huolimatta tunnelma on kuin voiton jälkeen – peliin puserrettiin hurjasti peli-iloa ja draivia, ja oltiinhan me ainoa joukkue, joka upotti ei vain yhden, mutta 3 maalia TP:n moken taakse!

Tytöillä lauantain ensimmäinen vastus oli tuttu, kova Pellon Ponsi. Pelin alussa Sopalaisilta puuttui terävyys, ja niin teki Pello nopean 0-1 maalin. Ensimmäisen maalin jälkeen peli hieman tasoittui ja loppu puoliaika pelattiinkin hyvää jalkapalloa. Oikealta laidalta tehtiin monta hienoa hyökkäystä, kun Janette Jaakola, Pinja Suopanki, Enni Harju – kolmikko pääsi vauhtiin. Toista puoliaikaa hallitsi hienokseltaan Pellon Ponsi, joka tekikin pelin lopussa 0-2 voittomaalin. Tiukka häviö, mutta valmentaja Tepu Jaakola ja jojo Marika Lenkola saivat olla ylpeitä tytöistä. Katri Mutenia palkittiin Fair play-kortilla.

Tyttöjen päivän toinen peli pelattiin Kalixia vastaan. Ottelun alku oli selvästi SoPan hallinnassa. Jo toisesta hyökkäyksestä Enni vapautti Jenna Pääkön läpiajoon ja avausmaaliin, vihdoinkin! Kauaa ei saatu johdosta nauttia, vaan vastustaja tasoitti ensin kulmapotkusta, ja kohta meni johtoon 1-2. Toinen puoliaika alkoi jälleen SoPan painostaessa. Enni nousi vasenta reunaa ja keskitti kulmalipulta maalille, josta Sara Ollila laukoi keskityksen maaliin kuin oppikirjasta. Peli jatkui tasaisena, mutta Kalix onnistui silti tekemään vielä kaksi maalia, loppulukemina 2-4. Enni valittiin Fair Play-pelaajaksi.

Lauantain kolmas vastus oli kova Haukiputaan Pallo. Ensimmäisellä puoliajalla Sopan tytöt saivat kylmää kyytiä; kolme kulmapotka ja kolme maalia HauPalle. Toisella puoliajalla kulmapotkuihin löydettiin lääke ja pelattiin paremmin, vaikka vastustajat pelasivatkin fyysistä peliä, HauPa teki vielä maalit vaparista ja läpiajosta, lopputulos 0-5.

Hellepäivän päätteeksi ilta vietettiin jälleen uimareissun merkeissä.

SUNNUNTAI 28.7.
Sunnuntaina pojilla oli ohjelmassa enää sijoituspeli, ja kahden tasurin ja kahden häviön myötä pelattiin sijoista 5-6. Keli oli mukavastiyviilentynut ja aamupeli Haaparannan puolella pelattiin viileässä tuulenvireessä (tällä kertaa urheilujuomalle ei ollut tarvetta). Vastassa oli turnauksen avauspelistä tuttu vastustaja Haaparanta FF. Viimeiseen peliin pojat lähtivät itsevarmempina, vielä lauantain viimeisen pelin vireestä virkeinä. Koko joukkue pelasi hyvää peliä, ja erityisesti puolustajina pelaavat Joni Kangas ja Rasmus Ranta onnistuvat katkaisemaan hyökkäyksiä ahkerasti. Kaikesta huolimatta Haaparanta onnistuu kuin onnistuukin tekemään ekan maalin. Vastustajan ilo ei kauaa kestä, kun SoPa jo kaventaa – maali syntyy kulmapotkun jälkimainingeissa, kun vastustaja ottaa palloa kädellä ja Ante Harju laukoo rankkarista komean maalin. Pian Martti syöttää Eeli Ylitalolle, joka viimeistelee pallon maaliin. 1-3 maalissa roolit vaihtuvat ja Martti potkii maalin Eelin syötöstä.

Toinen puoliaika alkaa siis Sopan johdossa, mutta sitten SoPa huudetaan vaihtoon hieman hätiköidysti, ja Haaparannan pojat pääsevät nätisti maalintekoon meidän poikien juostessa jäähyttelemään. SoPa ei kuitenkinaan tilantesta säikähdä ja viimeistelee voiton 4-2 maalilla. Voittomaalin teki Eeli Onnin syötöstä. Kyllähän turnaus on hyvä päättää komealla voitolla!

Poikien turnaus meni kokonaisuutena oikein mukavasti. Voittoja olisi toivonut useamman, mutta onnistumisia löytyi joka pelissä. Tutut maalintekijät Otto ja Eeli väläyttelivät taitojaan, maalinteossa onnistuivat myös Martti, Onni, Peetu ja Ante. Touko pelasi varmasti maalissa, työmyyrät Aleksi Säppi ja Peetu luottopuolustajina, Joni, Roope ja Rasmus vikkelinä katkaisemassa hyökkäyksiä.. Hyviä ja varmoja peliotteita näyttivät läpi turnauksen myös Juhani, Paavo Seppälä sekä veljekset Antti ja Lauri Tervo.

Tyttöjen viimeinen pelipäivä piti sisällään 2 matsia, revanssit Pellon Ponnesta ja Laivakankaasta. Edellisen päivän peli Pelloa vastaan oli päätynyt tiukkaan häviöön, ja myös sunnuntaina peli oli hyvin tasaista. Ensimmäinen puoliaika pelattiin maalitta, ja toisella puoliskolla pallo ei kovasta työstä huolimatta pomppinut SoPalle, vaan vastustaja sai 2 maalia. Ottelu päättyi 0-2.

Sunnuntain toinen peli Laivakangasta vastaan oli täysin erilainen kuin ensimmäinen kohtaaminen. Pallo kulki tytöltä tytölle sujuvasti ja paine oli pääsääntöisesti hyökkäyspäässä. Vastustaja meni kuitenkin johtoon ekan puoliskon viimeisillä sekunneilla onnekkaalla roikkumaalilla. Myös toisella puoliajalla SoPa hallitsi peliä ja vastustaja oli selvästi väsynyt. Pelin lopussa oli tiukkaa vääntöä SoPan puolustusalueen päätyviivalla. Maalivahtina toiminut Pinja otti vastustajasta painiotteen ja taisteli pallosta kuin konsanaankin puolustaja. Kamppailun tuoksinassa pallo vieri maaliviivalle josta Katri siivosi sen pois turvallisemmille vesille. Kovasta painostuksesta huolimatta SoPaa ei palkittu maaleilla ja peli päättyi 0-1.

Kaiken kaikkiaan tyttöjen peli parani ottelu ottelulta, viikon mittaisessa turnauksessa oltaisiin jo mestareita! Maalivahtivalmennus näkyi hienosti maalivahtien, Mette Willmanin ja Pinjan otteissa. Puolustuksen lukkona hääri Katri, joka ei käynyt vaihdossa kertaakaan. Keskikentällä Janette, Pinja Sara Ollila ja Enni joutuivat helteessä erityisen koville, mutta taituroivat hyviä tilanteita. Turnauksen ensikertalainen Amanda Hakkarainen yllätti hyvällä pelisilmällään sekä Jenna taisteli kärjessä loistokaasti.

Niin tytöt kuin pojatkin kävivät vielä reissun lopuksi hurvittelemassa Duudsoniparkissa ennen kotimatkaa. Suunniteltiinpa paluumatkalla jo ensi vuoden Tornion reissua…