Jalkapallokausi pakettiin - SoPan taival Kolmosessa jatkuu
Julkaistu: 17.10.2019 00.00

Jalkapallokausi pakettiin - SoPan taival Kolmosessa jatkuu

Kauden 2018 nousujuhlat vaihtuivat rikkonaiseen kauteen miesten Pohjois-Suomen Kolmosessa. Tämän jutun tarkoitus on katsastaa kauden 2019 hyvät ja kehitettävät asiat, sekä pohtia jalkapallon tulevaisuutta Sodankylässä.

Kausi 2019 sai unelmastartin. Vieraskiertue aloitettiin 0-2 voitolla Haukiputaan Pallosta, joka sai pelaajiston ja kannattajat unelmoimaan kauden 2018 toistosta. Totuus iski kuitenkin päin naamaa muissa vieraskiertueen peleissä. Kolmen ensimmäisen ottelun jälkeen maalisuhde oli hurjat 3 tehtyä ja 12 päästettyä ja kasassa kolme pistettä. SoPa tuli sarjaan ryminällä, mutta Kolmosen kova taso paljastui nopeasti ja prässäävää pelitapaa, joka toimi Nelosdivarissa, jouduttiin hieman arvioimaan uudelleen. Eikä sekään auttanut asiaan, pelaajarosterin ollessa pienehkö jouduttiin melkein joka peliin lähtemään eri kokoonpanolla ja sen myötä muuttamaan taktiikkaa niin hyökkäys-, kuin puolustuspäässä.

Kotipelit avainasemassa

SoPa ei hävinnyt kertaakaan kotonaan edellisellä kaudella 2018. Viimeisin tappio oli syyskuulta 2017 ja tätä putkea haluttiin jatkaa niin pitkään kuin mahdollista. Kotipelit alkoivat lopulta koko sarjan voittanutta entistä Veikkausliiga joukkuetta Kemi City FC:tä vastaan 0-0 tasapelillä. Tämä oli SoPalle kuin voitto, sillä Kemi painosti koko ottelun ajan. Tahmean alkukauden jälkeen kemiläiset pelastanut Sasa Jovovic johdatti joukkueen ansaitusti kauden päätteeksi mestaruuteen ja nousujuhliin. Onnittelut Kemi Citylle siitä!

Jokainen vierasjoukkue tiesi, että SoPa on kotonaan kova. Sen sai todeta Kemi Cityn lisäksi OTP (3-3), TP-47 (1-1), RoPo (2-0), Roi Utd (2-2) ja Ac Oulun Akatemia (1-0). Ainoastaan HauPa ja todella pitkän kotitaian katkaissut raahelainen AS Moon onnistuivat ryöstämään pisteet Sodankylästä. SoPa saalisti 13 pistettä kauden aikana, ja niistä 10 kotona. Tämä kertoo siitä, miten kotikenttä ja kotiyleisö vaikuttavat pelaamiseen. Ja eipä Sodankylästä tunnelmaa taaskaan puuttunut. Jokainen vierasjoukkue pelin jälkeen kehui yleisöä, tapahtumia ja järjestelyitä, jotka Kolmosdivarissa hakevat valtakunnanlaajuisestikin vertaistaan. Livebändit, festaripelit, ja otteluisäntien järjestämät kilpailut sekä arvonnat toivat varmasti yleisön rahoille vastinetta ja loivat tunnelmaa, jota jalkapallon pelaajista harva pääsee kokemaan. Kuultiinpa ennen muutamaa kotipeliä SoPan kokeneimmankin kaartiin sanoneen sinisten savujen läpi kävellessään, että: "kylläpä jännittää". Eikä ihme! Olihan yleisökeskiarvo lähes yhtä hyvä kuin viime vuonna (150). Vesisateet verottivat tänä vuonna yleisömäärissä kovasti ja toiveissa olisikin katettu katsomo jo ensi kaudeksi. Sitä iloa tuskin tullaan vielä hetkeen näkemään.

Vieraspelit - ikuinen haaste

Jos peli kestää 90 minuuttia, mutta vieraspeli matkoineen 10-18 tuntia ymmärtää jokainen, että voi olla hankaluuksia arjen, töiden, koulun, perheen ym. yhteensovittamisessa. Tämä koitui SoPan turmioksi jälleen. Vieraspeleihin lähdettiin lähes kaikkiin 1-2 vaihtomiestä mukana. Kaudella 2018 vieraspeleistä yhtä lukuunottamatta kaikki pelattiin tuplapeleinä (kaksi peliä samana päivänä), jotta matkojen määrä saatiin puolitettua ja muu elämä helpommin yhteensovitettua. Sitäpä ei voi tietää, ennenkuin kokeilee, että miten tuplapelit toimisivat Kolmosessa, jossa ei olekaan enää lentäviä vaihtoja. Katsotaan miten johto ratkaisee vieraspelin haasteet ensi kaudella.

SoPa onnistui kauden aikana saalistamaan pisteen AS Moonia lukuunottamatta kaikilta sarjan joukkueilta. Sarja oli muutenkin tasainen, etenkin häntäpäässä. Erikoista SoPan osalta oli se, että kärkijoukkueita vastaan pelattiin hyvin, mutta häntäpään ja keskikastin joukkueita vastaan joukkue oli useaan otteeseen voimaton. Nämä pelit kun voittettaisiin ja muutama piste kärkijoukkueilta ryöstämällä SoPan sijoitus olisi ollut paljon korkeampi.

Katse ensi kaudessa ja tulevaisuudessa

Pallollinen pelaaminen. Tämä kausi oli oppivuosi siinä. Ei sillä, että joukkue olisi halunnut lähteä takki auki ja "kokeilemaan" onneaan, vaan kun kerran jo ennen kauden alkua oli varmaa, että yksikään joukkue ei putoa alemmalle sarjatasolle oli valmennuksella varaa välillä vähän kokeilla ja kehittää joukkueen pelitapaa. Pohjois-Suomen Palloliitto yritti vielä savustaa kauden päätteeksi SoPaa takaisin Neloseen, mutta SoPan johto oli hereillä eikö taipunut paineen alla. Näin ollen Suomen pohjoisinta Kolmosta pelataan myös kaudella 2020 Sodankylässä. Taisi putoamisviivan ilmestyminen palloliiton sivuille kauden loputtua olla vain pieni näppivirhe - onneksi johto oli kuitenkin valveilla.

Yhdessä asiassa SoPa voitti sarjan ylivoimaisesti, nimittäin pelaajien keski-iässä. Katse joukkueen osalta on jo käännetty tulevaan kauteen harjoitusten ja suunnitelmien osalta, mutta huoli on myös tulevaisuudessa kun nuoriso ei tahdo löytää Edustuksen harjoituksiin mukaan. Asiaa ei helpota se, ettei Sodankylässä ole esimerkiksi B-junioreita, joka pidentäisi nuorten kehittymistä ja yhteistä aikaa kentällä. Hyppy miesten sarjaan olisi tämän myötä helpompi. Edustus kuitenkin haluaa antaa mahdollisuuden kaikille ja siksi kutsuukin niin nuoret kuin takavuosien taiturit treeneihin mukaan kokeilemaan ja kokemaan meidän tason. Urheilun ilosta tätä tehdään, mutta kuitenkin tosissaan! Ensi keväänä ja kesällä Edustus järjestääkin avoimia TRY OUT-viikkoja.

Ensi kaudella Sodankylän Pallon tavoite on selkeä: pelata laadukasta ja viihdyttävää jalkapalloa, edistää jalkapallo- ja fanikulttuuria Sodankylässä ja saada Sodankylän kansalaiset liikkelle kotikoloistaan joko kentälle pelaamaan tai katsomoon kannustamaan! Kaudella 2020 Sodankylän Urheilukentällä nähdään festaripelin lisäksi jälleen iso liuta muita tapahtumia. Tavoitteena luoda joka kotipeliintoimintaa ihan kaikille - futis tietenkin toiminnan keskipisteenä.

Sodankylän Pallo haluaa kiittää kaudesta 2019 kaikkia kaudella mukana olleita: yleisö, fanit, taustajoukot, sponsorit, otteluisännät, livebändit, ja tuomarit. Kaikkien teidän ansiosta SoPan taistelu jatkuu myös ensi kaudella! Joukkue vietti ansaitusti kauden päättäjäisiä Levin maisemissa urheilun ja rentoutumisen merkeissä. Harjoituksetkin tulevaan kauteen on jo aloitettu ja jatkuvat läpi talven fysiikkatreenien ja futsalin merkeissä. Somejoukot ja johto päivittelevät tilannetta pitkin talvea. Seuraavana edessä fanirintamalla onkin Kausikorttihaaste 2020, joka pyritään laittamaan alulle mahdollisimman pian.

Talviaika on myös hyvä aika olla osana Sodankylän urheilumaailmaa esimerkiksi salibandya tai jääkiekkoa seuraamalla, sillä onhan vain: YKSI SODANKYLÄ - YKSI SOPA

Kausi 2019 numeroina

Yleisökeskiarvo: n. 150

Kausikortit: 200

VIP kausikortit: 28

Voitot: 3

Tasapelit: 4

Häviöt: 9

Tehdyt maalit: 21

Päästetyt maalit: 50

Pisteet: 13

Sijoitus: 9

Eniten maaleja: Italo Bob Henrique (8)

Seuran päättäjäisissä palkitut:

Paras hyökkäävä pelaaja: Italo Bob Henrique

Paras puolustava pelaaja: Samuli Sulisalo

Kehittynein pelaaja: Eero Majava

Fair Play pelaaja: Tuomas Kemi

Ahkerin harjoittelija: Jani Uusitalo

SoPalympialaiset 2019 voittaja: Otto Saarinen

Seuran uusimmat