Sopa kävi ryöstöretkellä Rovaniemellä
EdustusJulkaistu: 28.04.2024 20.17

Sodankylän pallon jalkapallon miesten edustusjoukkue avasi kautensa miesten Vitosessa lauantaina 27.4. ottelulla FC Santa Claus Juniorit/2 vastaan. Vaikka Sodankylässä oli lunta vielä yli 70 cm, Rovaniemen lämmitetyllä keskuskentällä ei enää lunta ollut mutta taivaalta tuli vaihtelevasti lunta, räntää ja vettä läpi ottelun. Kauden aloitusolosuhteet olivat Sopalle tuttuja eikä joukkue säikähtänyt sääolosuhteita tai ulkoharjoitusten puutetta astellessaan Ropsin kotistadionille.

Sopa ja Santa Claus olivat kohdanneet harjoitusottelussa vasta viikkoa aikaisemmin, mikä antoi molemmilla joukkueille mahdollisuuden tutustua ja analysoida vastustajansa. Sopan etuna oli, että joukkue oli viikon takaisesta vaihtunut melkoisesti, kun taas Santa Clausilla ei suuria muutoksia ollut. Valmentajavelho Jake Suopanki käytti tunteja aikaa ja seuralegenda Keijo Vattulaisen apua analysoidessaan edellistä peliä ja onnistui luomaan pelityylin, jolla Santa Claus saatiin riisuttua aseista.

Sopa aloitti puolustavassa kokoonpanossa kolmella keskuspuolustajalla. Puolustuslinjaa johti debyyttinsä Sopan paidassa tehnyt Antti Åke, joka vielä viime kaudella pelasi Jyväskylässä JJK:n riveissä Ykköstä. Keskikenttää pyöritti kokenut kaarti Tuomas Kemi, Jouni Pulju ja pelaajavalmentaja Suopanki. Laidat ja hyökkäysosasto oli puolestaan miehitetty nuorilla pelaajilla, joiden loputon juoksuvoima mahdollisti kokeneemmalle pelaajakaartille arvokkaita hengähdystaukoja.

Sopa luovutti suosilla pallonhallinnan Santa Clausille ja tyytyi pitämään vastustajan pois vaarallisilta maalintekopaikoilta. Sopan tiukka puolustuslinja pakotti Santa Clausin pelaamaan pitkiä palloja niin ilmassa kuin maassa mutta märällä kentällä vesiliirron omaisesti liikkuneet pallot päätyivät pääosin joko yli tai Sopassa jo 15. kautensa aloittaneelle maalivahti Timo Ryypölle.

Ensimmäisellä puoliajalla Sopan maalilla nähtiin muutama vaarallinen tilanne. Ensimmäisen puoliajan alussa Santa Claus pelasi matalan keskityksen laidasta takatolpalle mutta Ryypön heittäytyminen ja pieni osuma palloon esti takatolpalle juossutta pelaajaa laittamasta palloa maaliin. Toinen vaarallinen tilanne nähtiin hetkeä myöhemmin, kun vastustaja onnistui laukomaan noin 20 metristä ja pallo muutti suuntaansa vastaan tulleen Åken jaloista mutta Sopan onneksi pallo meni juuri ja juuri tolpan ulkopuolelta ohi. Santa Claus sai myös useamman kulmapotkun ensimmäisellä puoliajalla mutta ei onnistunut luomaan näistä vaarallisia tilanteita.

Vaikka Santa Clausilla oli pääosin pallonhallinta, Sopa iski ja prässäsi sopivissa tilanteissa ja sai useita pallonriistoja sekä luotua painetta eli juuri kuten oli suunniteltu. Oppikirjamaisesti ja kurinalaisesti pelannut joukkue saikin palkintonsa ensimmäisen puoliajan lopulla. Taktisesti täydellisesti onnistunut prässi johti pallonriistoon keskialueella. Pallonriiston jälkeen Suopanki otti seinäsyötön hyökkääjä Veeti Mäeltä, ja vapautti pystyjuoksun ottaneen Kemin läpiajoon, joka viimeisteli varmasti pallon ohi Santa Clausin maalivahdin vieden Sopan 0-1 johtoon. Ennen peliä tulokas Åke oli tiedustellut joukkueelta, kuka Sopalla yleensä tekee maalit saaden vastaukseksi Kemin, joka lunastikin kaikki häneen kohdistuneet odotukset.

Toisella puoliajalla sade eri muodoissa yltyi ja Santa Claus laittoi isompaa vaihdetta silmään. Ensimmäiset 10 minuuttia olivat Sopalle vaikeita ja hetken näytti, että vastustaja ennemmin tai myöhemmin saa sahattua ja juostua Sopan joukkueen kumoon. Nuorilla Santa Clausin pelaajilla maltti ei vain riittänyt jatkaa paineen pitämistä ja Sopa pääsi taas pikkuhiljaa peliin mukaan.

Santa Clausilla oli penkin täydeltä juoksuvoimaa, kun Sopalla oli vain kaksi vaihtomiestä ja useammalla pelaajalla erinäköisiä pieniä vammoja. Sopan vaihtoruletti onnistui kuitenkin mallikkaasti ja toisella puoliajalla puolustuslinjaan tullut Tero Pikkuhookana jälleen turhautti vastustajan hyökkääjät loistavalla suojauspelaamisellaan. Ei ollut ensimmäinen kerta eikä varmasti viimeinen, kun vastustaja tulee törmäämään tähän nuoren polven puolustusmuuriin.

Santa Claus sai toisella puoliajalla muutaman vedon kohti Sopan maalia mutta pääosin keskelle maalia suuntautuneet vedot eivät aiheuttaneet vaarallisia tilanteita. Sopallakin oli omat vastahyökkäysmahdollisuutensa mutta ensimmäinenkään tilanteista ei päättynyt vetoon asti. Nämä tilanteet olivat kuitenkin varoitus Santa Clausille, että he eivät voi vain hyökätä tai Sopa tulee ja iskee.

Ottelun loppuhetkillä Santa Claus sai vielä hyökkäysalueen laidalta vapaapotkun Puljun taktisen rikkeen seurauksena. Ilman rikettä vastustaja olisi päässyt puolittain laidasta läpi mutta kokeneen Puljun keltaisen kortin arvoinen rike oli tarkkaan harkittu. Tilanne muistutti hieman 2020 EM-kisojen finaalia, jossa Italian Chiellini tekee taktisen rikkeen nykäisemällä Englannin Sakan kumoon estäen läpiajon (YoutTube-video alla). Tilanteesta seuranneesta vapaapotkusta Santa Claus ei saanut haluamaansa onnistumista ja Sopa sai purettua pallon, ja muutaman minuutin päästä tuomari jo vihelsi ottelun päättyneeksi Sopan 0-1 voittoon.

Sopan joukkue pelasi yhtenäisesti ja omia vahvuuksiaan käyttäen, mikä takasi puolustusvoiton ja pisteiden ryöväyksen Rovaniemeltä. Åken tuoma kokemus ja rauha puolustuslinjaa oli omiaan auttamaan Sopan hienoon voittoon. Lisäksi toinen tulokas, Käpylän Pallosta Sopaan siirtynyt Kalle Pitkänen, teki debyyttinsä Sopassa pelaten mallikkaasti nousevana laitapuolustajana. Ainakin ensimmäisen pelin perusteella voidaankin sanoa, että Sopan täsmähankinnat siirtomarkkinoilta ovat olleet onnistuneet ja tästä on hyvä polkaista kausi käyntiin. Ensimmäinen kotipeli on lauantaina 18.5. Kittilän Palloseuraa vastaan (jos vain kenttä on sulana silloin).