Saku Aikiosta SoPa:n jääkiekon junioripäällikkö
Julkaistu: 11.01.2022 22.06

Saku Aikiosta SoPa:n jääkiekon junioripäällikkö

Kohti Lapin laadukkainta lasten ja nuorten liikuttajaseuraa - Saku Aikiosta SoPa:n jääkiekon junioripäällikkö

Rakkaudesta lajiin ja sen kehittämiseen

Sodankylän Pallon jääkiekon junioripäällikkönä aloitti vuoden vaihteessa seurassa pitkään vaikuttanut Saku Aikio. Oma pelaajapolku SoPa:ssa on malliesimerkki seuran toiminnasta, sillä vuonna 1991 alkanut jääkiekon harrastus sai alkunsa F-junioreissa ja jatkui ikäluokasta toiseen aina edustusjoukkueessa pelaamiseen. Sittemmin Aikio on toiminut seurassa myös eri juniorijoukkueiden valmentajana sekä edustusjoukkueen valmentajana useamman vuoden. Tällä hetkellä Aikio toimii valmentajana U11-joukkueessa. Aikio kokee saaneensa Sodankylän Pallolta elämäänsä niin paljon hyvää, että haluaa nyt antaa myös takaisin oman panoksensa.


Junioripäällikkö vastaa seuran jääkiekkovalmennuksesta

Junioripäällikön tehtäviin kuuluu kokonaisvastuu seuran jääkiekkovalmennuksesta ja sen ikäkausijoukkueiden laadukkaan toiminnan jatkuvuudesta. Aikio vastaa juniorijoukkueiden kokoamisesta yhteistyössä valmentajien sekä jääkiekkojaoston toimihenkilöiden kanssa. Tällä hetkellä viisi eri ikäkausijoukkuetta pelaa sarjaa Lapin läänin alueella.

Aikio haluaa työssään junioripäällikkönä tiivistää yhteistyötä oman jääkiekkojaoston valmentajien kesken ja tietysti myös Lapin alueen muiden seurojen kanssa. Jääkiekon harrastaminen ei saa olla lapsilla liian totista touhua, treeneissä pitää olla hauskaa.

Lajien välinen kateus pois

”Sodankylässä lasten harrastusresurssit ovat todella hulppeat moniin muihin kuntiin verrattuna, sen vuoksi lajikateutta lasten harrastamiselle tällaisella pikkupaikkakunnalla ei saa ilmetä missään lajissa. Pääasia että lapset ja nuoret liikkuvat monipuolisesti”, Aikio toteaa.

Aikio on ollut jo yhteydessä lappilaisiin kollegoihin ja kartoittanut eri seurojen juniorijoukkueiden toimintaperiaatteita. Kaikkialla ei samanlaiset toimintatavat toimi, joten nyt on aika tarkastella SoPa:n tapoja toimia. ”Moni asia on hyvällä tasolla, mutta muutama asia tarvii vielä virittämistä. Toiminta tulee olla suunnitelmallista monella osa-alueella, joten tässä näen oman tehtäväni kautta vaikuttaa”, Aikio linjaa.


Urheilijapolku-työkalu mukana toiminnan kehittämisessä

Sodankylän Pallon jääkiekkojaostossa on hyviä työkaluja toimintaan ja niistä tuorein esimerkki on Samu Paajasen työstämä Urheilijapolku, joka tullaan ottamaan jaostossa suunnitelmalliseen käyttöön.

SoPassa jääkiekkoilevien junioreiden määrä on tällä hetkellä noin 180 junioria. Määrä on noussut viime vuoden aikana, yhtenä vaikuttajana tässä on hyvät puitteet tarjoava New Boliden Areena.

Viime vuosien SoPa:n jääkiekon juniorivalmennuksen kädenjäljestä kiitokset kuuluvat Kristian Peltoselle, joka toimii valmentajana U15-joukkueessa.