Helteiset maalikarkelot eivät suosineet kotijoukkuetta
Julkaistu: 15.06.2020 00.00

Sodankylän Pallon Edustuksen kauden avauspeli pelattiin lauantaina helteisessä säässä Urheilukentän mittarin näyttäessä yli 30 lämpöastetta. Yleisöä oli paikalle kertynyt runsaasti ja tapahtuman järjestelyt onnistuivat kaikinpuolin hyvin.

Pelipäivä alkoi tunteellisella tilaisuudella, kun joukkueet yhdessä C junioreiden ja yleisön kanssa viettivät hiljaisen minuutin kunnioittaakseen aiemmin keväällä menehtyneitä Sopalaisia. Yleisö seisoi hiljaisuudessa ja sininen savu nousi taivaalle joukkueiden ollessa ryhmittyneenä keskiympyrän läheisyyteen. Syvimmät osanottomme.

Valmistautuminen

Kevät on kaikinpuolin ollut haastava koronan takia. Niin myös jalkapallolle. Harjoittelemaan päästiin muutama viikko ennen kauden avausta ja pelaajakato on käynyt edustusjoukkueen riveissä. Erityisesti puolustuspää sai ikäviä uutisia kun loukkaantumiset ja muut velvoitteet veivät kerralla kolme laitapakkia pois. Myös muilta pelipaikoilta pelaajia on kevään mittaan häipynyt, mutta valmennus on ollut luottavainen siihen, että kausi saataisiin startattua vaikka vielä maanantaina pelaajia peliin oli ilmottautunut alle kymmenen. Liekkö ollut päävalmentaja Suopangin avautuminen Lapin Kansassa (10.6.), vai sosiaalisen median voima, joka sai jalkapalloihmiset liikkeelle ja perjantain viimeistelytreeneihin jopa 24 pelaajaa paikalle. Otteluun viime hetken pelipassit kuntoon ja täysmiehitys kentälle . Sekös valmennusta lämmitti! Viimeisimpinä pelaajina rosteriin nostettiin omat kasvatit Tatu Kraft (17v), Cristian Lintula (13v), Veeti Tanhua (14v, MV) sekä lätkäpiireistä tuttu kasvo Samu-Matti Lahdenperä ja RoPSin juniorimyllyn läpikäynyt Tomi Tanhua. Tähän kun lisätään viime kautenakin pelanneet SoPa kasvatit Samuel Stenberg, Aaro Pienimaa ja Samuli Harju, on SoPan edustus saamassa kaipaamansa sukupolven vaihdon. Ehkä treeneistä ja alkulämmöistä tutussa höynässä ("nuorimmat keskeen!" ) ei jatkossa liivejä pue päälle keski-ikää hätyyttelevät nuorukaisemme.

1. Puoliaika

Ottelun ensimmäiset minuutit alkoivat molemmilla joukkueilla jännittyneissä merkeissä. Pallo pomppi ja omaa pelipaikkaa haettiin. Olihan kyseessä ensimmäinen tosipeli sitten viime syyskuun. Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin seitsemän maalia, joista ensimmäinen syntyi jo seitsemännellä peliminuutilla. SoPa toppari Tomi Karppinen sai lyhyenä pelatun maalipotkun jälkeen pallon, mutta harmillisesti avaussyöttö osui suoraan vierasjoukkueen pelaajan jalkaan. Nopean reagoinnin jälkeen pelattiin Unitedin viime kausien maalitykki Valtteri Ronkainen läpi, joka viimeisteli varmasti 0-1 lukemat tulostaululle. Kymmenisen minuuttia tästä ja lisää oli luvassa. Ensin 16. peliminuutilla Joonas Hakala iski jälleen harhasyöttöjen jälkeen luvut 0-2 ja minuutin myöhemmin ottelun paras pelaaja Riku Komulainen viimeisteli SoPan epäonnistuneen kulmakuvion jälkeen tylyt 0-3 lukemat. Heikko startti kaikin puolin kaudelle.

Tästä ei kuitenkaan kotijoukkue lannistunut vaan peli parani koko ajan ja juonesta alettiin saamaan kiinni. Muutaman erinomaisen maalipaikan ja erikoistilanteen jälkeen nähtiin SoPan avausmaali. 31 minuuttia oli pelattu, kun Sodankylän hurrikaani Samuli Sulisalo asettui heittämään pitkää sivurajaa. Kolossit Höytiä, Hartikainen ja Karppinen siirtyivät aiheuttamaan harmeja maalivahdin eteen ja Niko Pettersson takatolpalle. Siinä resepti kauden 2020 SoPan ensimmäiseen maaliin. Pallo jäi pyörimään maalivahdin alueelle, Höytiä jatkoi maalin eteen jossa Petterssonilla oli helppo työ kaunistella lukuja. Niko on nyt kolmella viime kaudella tehnyt SoPan avausmaalin, 2018 Kajaanissa ja 2019 Haukiputaalla. Sitä varmaan kotijoukkue jäikin pohtimaan kun omissa soi jälleen. Vierasjoukkueen Riku Komulainen viimeisteli toisen maalinsa hiukan tuurillakin, kun pallo kimpoili SoPan maalin edessä pelaajasta toiseen ja lopulta Komulaisen jalasta ohi maalia vartioineen Hermanni Aikion. Muutama minuutti tästä ja Aikio katsoi aitio paikalta, kun Komulainen viimeisteli päivän kolmantensa. Pallo pelattiin alaspäin Aikiolle, joka yritti harhauttaa vastustajan kärkiprässääjän tässä epäonnistuen.

Ennen puoliaikaa SoPa onnistui kuitenkin juonimaan päivän ainoan "pelaamalla" tehdyn maalin kun Tuomas Kemi perässäsi kovaa, riisti pallon keskialueella ja jonka päätteeksi syötti Suopangin läpiajoon. Varma sijoitus alakulmaan ja puoliajalle 2-5 lukemissa.

2. Puoliaika

Helle, väsymys ja pelaamattomuus alkoivat näkyä molemmilla joukkueilla toisella puoliajalla. Peli oli kotijoukkueen osalta parempaa, kun pallo pysyi omilla ja harhasyöttöjen määrä väheni. Maaleja ei enää toisella puoliajalla nähty vaikka paikkoja oli molemmilla.

Puhutuin ja hieman kauhistuttavakin tilanne oli SoPa pakin Sulisalon ja vierasjoukkueen hyökkäjään yhteentörmäys, jonka seurauksena Sulisalon otsa alkoi vuotamaan verta värjäten Urheilukentän tekonurmen punaiseksi. Törmäyksen seurauksena Sulisalo lähti tikattavaksi. Mikäli Sodankylän yöttömässä yössä näkyy gangsterimainen olento, se voi suurella todennäköisyydellä olla meidän Samuli.

Samuli on kunnossa ja toivoikin maanantain treeneihin paljon pääpelaamista.

Lopputulos siis 2-5 vierasjoukkue Unitedin hyväksi. Jos jotain positiivista pitää löytää kotijoukkueen pelaamisesta, on se varmasti periksiantamattomuus. 0-3 tilanteessa ei jääty surkuttelemaan vaan taisteltiin joukkueena loppuun asti. Lisäksi hienoa oli nähdä omien junioreiden nousu edustukseen (Veeti Tanhua, Cristian Lintula ja Tatu Kraft), joista erityisesti Lintula nuoresta iästään huolimatta ei väistellyt tai pelännyt vastustajan korstoja vaan pelasi rohkeasti ja määrätietoisesti heti kentälle päästyään. Varmasti hieno hetki itse kullekin pelata 200-päisen yleisön edessä kotikentällä edustuksen riveissä. Myös Kraft näytti, että hänestä tullaan kuulemaan vielä. Hän tuli kentälle puoliajalla ja pelasikin erinomaisesti, kunnes antoi tilaa Lintulalle. Veeti Tanhua ei vielä päässyt laittamaan näppejään pallon ja maalin väliin Aikion viedessä maalivahdin tontin, mutta eiköhän Veetikin pääse tällä kaudella osoittamaan taitojaan tolppien välissä.

Kiitos yleisölle tuesta ja hienosta tapahtumasta.

Seuraava kotipeli pelataan keskiviikkona 24.6. Vastaan asettuu tuolloin arkkivihollisemme Rollon Pojat. Otteluennakkoa luvassa myöhemmin. Nyt nautitaan tulevasta juhannuksesta ja Lapin kesästä hetki.

SoPa - Roi Utd, FT 2-5