Sodankylän Pallon jääkiekkojaosto palkittiin Lapin Liikuntagaalassa
JääkiekkoJulkaistu: 14.01.2024 20.05

Sodankylän Pallon jääkiekkojaosto palkittiin Lapin Liikuntagaalassa

Sodankylän Pallon jääkiekkojaosto palkittiin viime lauantaina Lapin Urheilugaalassa Vuoden lappilaisena tähtiseurana. Palkintoa olivat vastaanottamassa seuran puheenjohtaja Kari Paajanen, jääkiekkojaoston puheenjohtaja Sakari Hietanen ja juniorivalmennuspäällikkö Saku Aikio.

Kuva: Pekka Aho / Lapin Kansa

Palkinnon myöntää Suomen Olympiakomitea, joka palkitsee vuosittain lasten ja nuorten urheiluseuroja Tähtiseura-palkinnolla. Palkinto pitää sisällään 1000 euron kannustusstipendin, jonka sponsoroi Gasum. Sodankylän Pallon jääkiekkojaosto oli yksi valtakunnallisista 14 palkituista. Sodankylän Pallo ry:n jääkiekkojaosto on saavuttanut suomalaisten urheiluseurojen laatua tunnustavan lasten ja nuorten Tähtimerkin keväällä 2023. Tähtimerkki on osa Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen kehittämää Tähtiseura-laatuohjelmaa, joka tukee suomalaisen seuratoiminnan laadun kehittämistä.

Tähtimerkin omaavat seurat ovat seuratoiminnan edelläkävijöitä. Tähtimerkki myönnetään seuralle tämän läpikäytyä Tähtiseura-laatuohjelman kehittämisen polun. Polun päätteeksi seura auditoidaan, jonka jälkeen seura saa Tähtimerkki-tunnuksen.

Perusteluissaan Olympiakomitea totesi Sodankylän Pallosta seuraavaa: ”Tämän palkinnon saaja on monilajiseura, jossa voi harrastaa jääkiekkoa, jalkapalloa ja salibandyä. Tällä paikkakunnalla nuoret harrastavat useampaa lajia yläkouluun saakka ja seura kannustaa toiminnassaan monilajisuuteen. Tämä seura tekee myös aktiivista yhteistyötä koulujen kanssa mm: lajiesittelyihin ja valinnaisainetarjonnalla. Yläkoulussa on tarjottu valinnaisaineena jalkapallon ja jääkiekon valinnaisliikunnan kursseja, jonka taustalla on Sopan aktiivisuus asiassa. Sopalaisista on vuosien varrella hioutunut perheenomainen yhteisö, johon on helppo tulla mukaan. Lisäksi seura on onnistunut laajentamaan sopaperhefiilistä myös katsojiin ja yleisesti sodankyläläisiin.”

Kiitospuheenvuorossa Sakari Hietanen kiitti seuran toiminnassa mukanaolevia vapaaehtoisia, yhteistyötä seuran eri lajien sisällä, sekä sujuvaa yhteistyötä Sodankylässä eri urheiluseurojen välillä lasten ja nuorten monipuolisen liikuttamisen hyväksi. Konkreettisella tasolla tämä on tarkoittanut eri lajien välistä keskustelua mm. harjoitteluvuorojen päällekkäisyyksien välttämisestä, jotta monilajisuus olisi mahdollista toteuttaa. Myös yhteistyö kunnan kanssa on ollut hyvää.

Lisäksi Sodankylän kunta sai palkinnon Vuoden liikuntapaikkatekona, jossa palkitsemisen avaintekijänä oli uusi jalkapallonurmi ja koko urheilukampuksen ympäristö, joka palvelee kuntalaisia monipuolisesti. Kiitospuheenvuorossa Sodankylän kunnan tekninen johtaja Matias Yliriesto kiitti kunnan päättäjiä rohkeista ja liikuttavista päätöksistä, yhteistyöstä Sodankylän Pallon kanssa ja seuran aktiivisuutta liikuntapaikkojen kehittämistyössä. Myös yhteistyö Jääkäriprikaatin kanssa sai kiitosta vanhan nurmikentän uudelleen käytön hyödyntämisessä.

Sodankylä sai gaalassa vielä yhden erityismaininnan, kun Urheilugaalassa nimettiin ensimmäistä kertaa myös Lapin Hall Of Fame, jonka kriteerinä oli olympiavoitto. Sodankyläläinen painin olympiavoittaja Pertti Ukkola oli yksi nimetyistä.