SODANKYLÄN PALLO SAI UUDEN PÄÄVALMENTAJAN - jalkapallokausi 2021 alkaa lauantaina
Julkaistu: 10.05.2021 17.28

SODANKYLÄN PALLO SAI UUDEN PÄÄVALMENTAJAN - jalkapallokausi 2021 alkaa lauantaina

Sodankylän Pallon Edustus on nimennyt päävalmentajakseen kaudelle 2021 Juho Hartikaisen. Savolaislähtöinen Hartikainen muutti vuonna 2014 Kuopiosta Sodankylään. SoPassa Härski on viihtynyt kaudesta 2015 alkaen.

- SoPasta on pikkuhiljaa muodostunut perhe minulle. Tekemisen meininki, aktiivinen talkootyö ja upeat ihmiset sekä pelaajat junnuista aikuisiin ovat sytyttäneet tällaisen savolaisen kieron jääräpään. Alkutaival SoPassa oli hankala selkävaivojen takia ja aivan ensimmäinen kausi pelaajana jäi vain muutaman harjoituksen mittaiseksi. Heti kun pääsin mukaan treenaamaan täysillä niin tiesin, että tämä joukkue ja seura on täynnä mahtavaa sakkia.

Hartikainen on toiminut kaudesta 2018 SoPan apuvalmentajana Jake Suopangin käskynalaisena. Hartikainen on viihtynyt edustuksessa topparin paikalla ja aikoo pelata vielä tulevallakin kaudella.

- Viime kaudella pelaajapulan johdosta tuli pelattua vähän jokaisella pelipaikalla - paitsi maalivahtina. Pelaajamäärä ja nimenomaan sen vähyys tulee varmasti haasteeksi myös tälläkin kaudella. Saa nähdä pääseekö itsekin taistelemaan pelipaikasta vai joutuuko koutsi kirmaamaan kärjessä, keskikentällä vai puolustuslinjassa.

VITOSESTA VAUHTIA

Sodankylän Pallo putosi haastavan kauden 2020 päätteeksi Pohjoisen alueen Kolmosesta Neloseen. Joukkue teki kuitenkin päätöksen ottaa vauhtia Vitosesta nimenomaan pelaajapulan ja pelimatkojen takia.

- Vitonen on tänä päivänä meille hyvä sarja. Nelosessakin pärjättäisiin varmasti kohtalaisesti, mutta meidän on vain kohdattava faktat, että nykyrosterilla (aikuisia noin 15) ei voida pitkiä pelireissuja tehdä, ei vain riitä miehet. Toki viime kaudella alkukauden usean kenttäpelaajan ja maalivahtien loukkaantumiset vesittivät koko kauden ja maaliero olikin sen mukainen. Meillä taisi olla yhteensä kuusi eri maalivahtia, joista kolme loukkaantui ja kolme oli tavan kenttäpelaajia. Lisäksi joka pelissä lähes kaikkien kenttäpelaajienkin pelipaikka ja pelikaverit vaihtuivat.

Junioreissa on Hartikaisen mukaan SoPan Edustuksen tulevaisuus. Viime kaudella SoPassa debytoi monta omaa junioria ja se on sekä edustukselle ja C junioreille vahvuus tulevalla kaudella. Hartikainen toivookin, että edustus saisi mahdollisimman monta junioria miesten peleihin mukaan, jotta hyppy isompiin sarjoihin (Nelonen ja Kolmonen) olisi tulevaisuudessa helpompaa. C-junioreita valmentaa tällä hetkellä Hartikaiselle tuttu tutkapari, edustuksen toinen topparikolossi Tomi Karppinen.

- Tomin kanssa on talvi pähkäilty valmennuskuvioita sekä aikuisille miehille ja junioreille. Totuus on se, että muutaman vuoden päästä varmaan aletaan urakalla naulaamaan legendan Keijo #13 pelipaidan viereen muitakin numeroita kun nykyisessä edustuksessa keski-ikä alkaa olemaan jo yli keski-iän. Tomin kanssa pyritään tekemään ehkä pientä nuorennusleikkausta SoPaan. Osittain se alkoi jo viime kaudella.

Harjoittelemaan Sodankylän Pallo ei päässyt moneen kuukauteen. Talven muutamat futsalvuorot olivat pieniä valonpilkahduksia, kun SoPa pääsi junioreiden ja aikuisten kanssa harjoittelemaan ja pelaamaan yhdessä. Nyt kun kenttä on sulanut (itse kolattu) ja treenit saa jatkua niin edustus ja C-juniorit ovatkin yhdessä sankoin joukoin harjoitelleet kolme kertaa viikossa.

- Me (SoPa) olemme joka kevät heikoimmillamme. Annetaan paljon siimaa vastustajalle jo sillä, että yleensä he pääsevät harjoittelemaan sisähallissa tai tekonurmilla kuukausia ennen kuin me voimme edes haaveille oman kenttämme ikiroudan sulamisesta. Tällä kaudella tilanne on tasaisempi. Oikeastaan missään ei ole saanut harjoitella eikä kokoontua joten alkukaudesta lähtien tulemme olemaan samalla viivalla muiden joukkueiden kanssa.

Tulevana lauantaina SoPa kohtaa kauden avausottelussaan kotikentällä Kolarin Kontion. Kentällä tullaan näkemään niin vanhoja konkareita kuin omia C-junioreita.

- Mukava lähteä haastamaan itseä ja pelaajia. Joukkue on käytännössä täysin uusi. Ei lähdetä pois oppimaan mitään jo opittuja taitoja taktiikasta ja tekniikasta vaan lisätään siihen ripaus jotain uutta. Kunhan päästään pelaamaan niin nähdään miten se puree vastustajaan vai kolahtaako heti kauden alussa omaan nilkkaan.

PELAAJIA KAIVATAAN EDUSTUKSEEN

Muutaman vuoden aikana SoPan edustuksessa on ollut enemmän lähtijöitä kuin uusia kasvoja. Hartikaisen mukaan tämä pitäisi saada käännettyä toisinpäin.

- SoPa on Lapin alueella ollut jo pitkään ja nyt jopa kansallisella tasolla arvostettu seura. Näkyvyys on lisääntynyt meidän aktiivisen sosiaalisen median toimesta ja tietenkin menestyksen johdosta. Nelosen mestaruus, junioreiden saavutukset ja some ovat yhdessä tehneet meistä yhden Lapin seuratuimmista seuroista. Tänne on helppo tulla.

- Sinun ei tarvitse olla harrastanut lajia koko ikääsi, sinusta ei tarvitse tulla Lapin uutta nousevaa tähteä, eikä sinun tarvitse olla ikäluokkasi paras. Se riittää kunhan olet aktiivisesti mukana, urheilemassa ja harrastamassa kanssamme. Me tarjotaan hyvä ponnahduslauta mikäli haluat jotain edellä mainituista, mutta me tarjoamme myös yhden tavan harrastaa liikuntaa, ja vieläpä kuningasjalkapallon parissa.

Hartikainen toivoo erityisesti B- ja A-ikäluokkien nuorten liittyvän mukaan seuran toimintaan. Joukkueessa pelaa tällä hetkellä yksittäisiä pelaajia noista ikäluokista ja lisää kaivattaisiin.

- Monesti olen kuullut sanottavan ja itsekin siihen syyllistynyt, että "nuorissa on tulevaisuus". No voiko sitä tulevaisuutta olla jos ei ole nuoria? Tähän meidän tulee panostaa tulevina vuosina, jotta saadaan Sodankylään opiskelemaan tai töihin jääviä nuoria pysymään lajin parissa tai innostumaan siitä uudestaan.

Hartikainen itse piti neljä välivuotta jalkapallosta. Ura alkoi Kuopion Palloseuran juniorimyllystä, josta jo nuorena Hartikainen loikkasi Siilinjärven Palloseuraan. Pelejä ja harjoituksia on kertynyt myös Nilsiässä N-PH:ssa ja muutamat harjoitukset opiskeluaikaan Lappeenrannassa PePossa.

- Siilinjärven Palloseurassa tuli pelattua parhaat vuodet juuri B- ja A-juniori-ikäisenä (16-19 vuotiaana). Siilinjärven Palloseuran miehissä debytoin 14-15 vuotiaana. Pelattiin miesten joukkueella Kolmosdivaria, kun kutsu kävi. Tuli pärjättyä hyvin ja sainkin silloin paljon vastuuta. Junnuvuosien aikana, kun aikuisissa pääsin pelaamaan, vastustajina olivatkin Suomen Cupissa veikkausliigasta tutut Kuopion Palloseura (kahteen kertaan) ja FC KooTeePee. Ikimuistoisimpia hetkiä ovatkin nämä Cupin pelit, jolloin muun muassa samaa ikäluokkaa kanssani oleva Teemu Pukki pääsi pari kertaa yrittämään ohittamistani siinä onnistumatta. Pukki vaihdettiin nopeasti toiselle laidalla ja nykyinen Norwichin maalitykki taisikin heittää lopulta pari maalia. 0-4 tappiosta huolimatta mahtava kokemus 17-vuotiaalle päästä pelaamaan silloisia Veikkausliiga- ja maajoukkuetähtiä vastaan.

Toiseksi takavuosien muistoiksi Hartikainen nimeää Kokkola Cupin mestaruuden 2007.

- Lähdettiin täysin altavastaajana Suomen toiseksi suurimpaan junnuturnaukseen. Tiukkoja pelejä jokainen ja lopulta mentiin päätyyn asti. Kaikki jatkopelit päättyivät rankkarikisassa voittoihin aina finaalia myöten. Mestaruuden myötä seura päätti lakkauttaa miesten joukkueen ja perustaa A-juniorit, jotta me nuoret saataisiin pelata vielä pari kautta yhdessä. Ja kukapa muukaan sen mestaruuden varmisti kuin allekirjoittanut rankkarikisassa!

TAVOITTEET TULEVALLE KAUDELLE

Yhdeksi tavoitteeksi Hartikainen nimeää uusien pelaajien rekrytoinnin ja junioreiden, sekä nykyisten että entisten sitouttamisen lajin harrastamiseen. Henkilökohtaisella tasolla tavoitteet ovat matalalla.

- Omat parhaat hetket on jo nähty. Nyt yritän jakaa sitä osaamista, mitä vuosien aikana olenkaan saanut, jotta tulevaisuudessakin päästäisiin nauttimaan laadukasta jalkapalloa Sodankylässä. Tällä hetkellä tilanne näyttää huolestuttavalta aikuisten pelaajien osalta, mutta nuorista meille on tulossa todella paljon hyviä pelaajia. Tavoitteeni päävalmentajana onkin pienentää kuilua aikuisten ja junioreiden välillä. B- ja A-junioreiden joukkueiden puuttuminen tekee siitä haastavaa ja siksi pyritään myös aktivoimaan Sodankylän Pallon entisiä nuoria pelaajia. Toivon, että moni tulisi edes treenaamaan ja kokeilemaan meidän mukaan ja sitä kautta ehkä aloittamaan jalkapallo uudestaan.

Hartikainen muistuttaa pelaajiaan, toimihenkilöitä ja seuraa sekä kannattajia vallitsevasta tilanteesta maailmalla. Sodankylän Pallo noudattaa Palloliiton, Sodankylän kunnan ja THL:n ohjeita harjoittelussaan, tapahtumissaan ja kokoontuessaan.

- Vaikka tilanne nyt täällä meillä onkin vähän helpottanut ja rajoituksia vähän lievennetty niin pidetään järki mukana kaikessa toiminnassa. Kuunnellaan ohjeita, noudatetaan niitä ja ollaan kärsivällisiä niin ehkä päästään joskus taas järjestämään livekeikkoja, festaripelejä ja muita tapahtumia ja nauttimaan täysillä jalkapallosta niin kentällä kuin katsomossa!


KUKA?

Nimi: Juho Hartikainen

Koti: Kuopio /Sodankylä

Pelipaikka: Toppari (lähtökohtaisesti)

Pelinumero: #23

Jalkapalloura: SiPS (Siilinjärvi)

Tehtävä SoPassa: Edustuksen päävalmentaja, jalkapallojaoston mediavastaava


SoPa - Kolarin Kontio (Otteluennakko)

La 15.5. klo 15:00, Urheilukenttä

HUOM! Yleisöä max. 50 hlöä

Livestriimaus pyritään järjestämään