Harjoittelu ja pelaaminen

Joukkueen, jossa pelaaja pääsääntöisesti pelaa ja harjoittelee, päättää lajikohtaisesti jaosto.

Seura järjestää junioreiden pelaajapolun siten, että harjoittelu ja pelaaminen olisi mahdollista peruskoulun loppuun asti Sodankylässä.

Lapin alueen seurojen yhteistyösopimuksissa on sovittu, etteivät yhteistyöseurat hyväksy sarjakauden aikana pelaajasiirtoja omaan seuraansa toisista yhteistyöseuroista ilman lähtöseuran puoltoa siirrosta. Mahdolliseen siirtoon voi olla syynä muutto toiselle paikkakunnalle tai oman ikäluokan joukkueen toiminnan loppuminen pelaajan lähtöseurasta.

Juniorit voivat osallistua seuran toimintaan käymällä vain harjoituksissa tai osallistua harjoituksiin ja sarjapeleihin. Tämä valinta on ensisijaisesti tehtävä kauden alussa.

Pelaaja pelaa aina ensisijaisesti oman seuran ottelut. Ikäluokissa U13 – U15 pelaaja voi hakea kokemuksia korkeammalta sarjatasolta seuran näin esittäessä ja pelaajan joukkueella ei ole samaan aikaan omaa peliä.

Aivan pienistä lapsista alkaen D-junioreihin asti ohjaaminen (valmentaminen) on parhaimmillaan yksittäisen pelaajan kehittymisen tukemista hänen innokkuutensa, toiveidensa ja kykyjensä edellyttämällä tavalla. Junioripelaajan ohjaus merkitsee, että todella huomioidaan lapsen / nuoren tarpeet ja etu. Toinen keskeinen seikka on, että jokainen mukanaoleva pääsee kokemaan onnistumisen elämyksiä.

Pelaajien harjoittelumäärät viikossa/kaudessa suunnitellaan ikäluokittain Jääkiekkoliiton suosituksen mukaan.

Pelaajien omaehtoista liikuntaa seurataan Jopoxissa, johon juniori merkitsee suorittamansa liikunnan (koulu- ja vapaa-ajanliikunnan)

Positiivisten elämysten edellytys on rohkaiseva ilmapiiri; tässä ohjaajalla on merkittävä rooli. Tulevien onnistumisten takeena sekä laadukkaan valmennuksen merkkinä toimii lapsen / nuoren herkkyyskausien huomioiminen.

Junioreiden valmentaminen on parhaimmillaan yksittäisen pelaajan kehittymisen tukemista hänen tavoitteidensa ja kykyjensä edellyttämällä tavalla. Seuran näkökulmasta tämä merkitsee kehitystyötä, joka tuottaa mahdollisimman monipuolisia ja taitavia pelaajia. Yhtäläisenä tavoitteena on tuottaa pelaajia, jotka nauttivat harjoittelemisesta ja pelaamisesta (tasosta riippumatta), sekä auttaa heitä kasvamaan hyvän itsetunnon omaaviksi kansalaisiksi.

Ohjaajan/valmentajan päätavoite tulee olla pelaajan oppimisessa! Joskus se voi edellyttää myös pelaajan oppimaan oppimisen taitojen kehittämistä. Oppimisen kannalta sosiaalinen ympäristö ja ilmapiiri, jossa toimimme, ratkaisee kaiken. Hyväksi tullaan hymy huulilla!

Pelaajia peluutetaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Juniori-ikäisissä peluutetaan yhden ottelun aikana kaikkia pöytäkirjassa olevia pelaajia. Tasapuolisuus mitataan pelikauden aikana pelattujen otteluiden määrällä. Kaikkein nuorimmissa ikäluokissa junioreita kierrätetään eri pelipaikoilla, myös maalivahtina.