SoPa vei nimiinsä kaikkien aikojen ensimmäisen KairaCup -mestaruuden
Julkaistu: 24.09.2018 00.00

Lauantaina 22.9. Sodankylän Pallo ja Ivalon Tunturikiekko avasivat kiekkokautensa ensimmäistä kertaa järjestetyssä KairaCupissa Sodankylässä.

KairaCupin ideana on kerätä molempien seurojen kaikki juniorijoukkueet sekä edustusjoukkue pelaamaan ottelut toisiaan vastaan, päivän jokaisesta ottelusta jaetaan pisteet ja päivän päätteeksi enemmän pisteitä kerännyt seura voittaa KairaCup -mestaruuspokaalin vuodeksi haltuunsa.

Päivän nuorimmat pelaajat olivat 7 vuotiaita ja vanhimmat aikuisia miehiä, joten päivän aikana yleisö pääsi näkemään mistä jääkiekkoilijan peliura alkaa, miten peli muuttuu iän karttuessa ja millaista jääkiekko on aikuisena.

Päivän ensimmäisessä ottelussa kohtasivat seurojen nuorimmat, F2-juniorit, jotka ovat pääosin 2010 syntyneitä poikia ja tyttöjä. F-juniorit pelaavat ottelunsa puolikkaassa kaukalossa 4 vs 4 pelinä. Ottelusta laskettiin maalimäärät ja pisteet, tärkeintä kuitenkin oli päästä kavereiden kanssa liikkumaan ja pelaamaan oikea ottelu naapuriseuran junnuja vastaan sekä haistelemaan pukukoppitunnelmia! Tästä ottelusta jaettiin voittajalle, Tu-Kille 1 piste.

Seuraavassa ottelussa mentiin kaksi vuotta vanhempiin E2 -junioreihin, jotka pelasivat lauantaina ensimmäisen täyden kentän ottelunsa. Tämä ottelu mentiin SoPan tahdissa ja 6-0 voitosta jaettiin SoPalle 2 pistettä.

Päivän kolmannessa ottelussa pelasivat SoPan E1 pojat vs Tu-Kin D1 -tytöt muutamalla TuKin poikapelaajalla täydennettynä. Ottelussa nähtiin jo kuinka vauhti kasvaa kun ikää tulee lisää! SoPan pojat taistelivat hienosti pari vuotta vanhempia tyttöpelaajia vastaan. SoPa aloitti maalinteon, kuitenkin menettäen kahteen otteeseen johtoasemansa ja lopulta Tu-Ki vei ottelusta jaossa olleet 2 pistettä lukemin 2-4.

Päivän viimeisessä junnuottelussa, D-junioreissa, vauhtia oli taas enemmän kuin aikaisemmissa peleissä. Sääntömuutoksena edellisiin peleihin oli taklausten salliminen. D-junioreissa molemmilla seuroilla on kokoonpanoissaan 2006-2004 syntyneitä pelaajia.
Ajassa 1:08 SoPa siirtyi jo 2-0 johtoon! Tämän jälkeen maaleja tehtiin vuorotellen tilanteeseen 5-5 saakka jonka jälkeen Tu-Ki onnistui saamaan kiekon maaliin vielä 4 kertaa, lopputuloksena Tu-Kin 5-9 voitto. Tästä pelistä 2 pistettä Tu-Kille.

Ennen edustusjoukkueiden ottelua pistetilanne oli SoPa 2, Tu-Ki 5. Edustusjoukkueen ottelusta jaossa oli 3 pistettä joten kairan herruus oli vielä täysin avoinna..

Edustusjoukkueiden kohtaamisessa nähtiin millainen pelinopeus on aikuisten peleissä, seurojen Lappiliiga-joukkueiden kohdatessa ensimmäistä kertaa tällä kaudella.
Ensimmäisessä erässä SoPa siirtyi 1-0 johtoon, Tu-Kin tasoittaessa reilun minuutin kuluttua. Myös seuraavat maalit toisessa erässä syntyivät reilun minuutin välein. SoPa maalasi lukemiin 2-1 ja hetken kuluttua Tuki tasoitti lukemiksi 2-2, joka säilyi varsinaisen peliajan loppuun saakka. Viiden minuutin 3 vs 3 jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua, joten otteluvoitto ratkaistiin voittolaukauskilpailulla joka ratkesi vasta kahdeksanteen pariin SoPan Matias Neitolan onnistuessa maalinteossa ja vastaavasti SoPan maalivahti Samu-Matti Lahdenperän torjuessa Tu-Kin rankkarin. Ottelusta 3 pistettä SoPalle ja Cupin pistetilanteeksi 5-5!

KairaCupin mestaruus ratkaistiin siis voittomaalikilpailulla, parempi viidestä -periaatteella.

Paitsi pelaajat, myös 180 päinen yleisö oli pitkän päivän aikana virittynyt hienoon tunnelmaan, joka huipentui Kairan herruuden ratkaisevaan rankkarikisaan. Jokaisen suorituksen jälkeen niin Tu-Kin kuin SoPankin kannattajat kannustivat äänekkäästi omiaan ja tunnelma hallissa oli juuri sellainen kuin urheilukisoissa kuuluukin olla!

Voittolaukauskilpailussa viidennen parin jälkeen kauden 2018-2019 KairaCupin mestariksi nousi Sodankylän Pallo!

KairaCupin ratkaissut rankkarikisa:

Ottelun jälkeen kaikki päivän peleissä mukana olleet SoPalaiset, niin juniorit kuin aikuiset miehetkin tulivat jäälle ottamaan vastaan SoPan jääkiekkojaoston puheenjohtaja Petri Ylitalon ja Tu-Kin puheenjohtaja Janne Tervahaudan ojentaman KairaCup -kiertopalkinnon, jonka lahjoitti Kello- ja Korukamari.

Tapahtuman aikana oli KairaCup -pokaalin lisäksi esillä Oulun kärpiltä lainassa ollut Suomenmestaruuspokaali Canadamalja, jonka ympärillä kävi kova kuhina ja päivän aikana selfieitä otettiinkin maljan vierellä paljon.

Kioskista ei tällä kertaa myyty mitään vaan tarjottiin yleisölle makkarat ja pullakahvit, makkarat tilaisuuteen sponsoroi K-Supermarket Pohjantähti ja kahvit tarjosi SoPan jääkiekkojaosto.

Hieno tapahtuma jossa yleisöä riitti koko päiväksi, juniorit pääsivät pelaaman noin 100 päiselle yleisölle ja edustuksen pelissä laskettiin yleisön määräksi 180 henkilöä.

Sodankylän Pallo kiittää päivän sponsoreita, pelaajia, tuomareita, toimihenkilöitä, jäähallin työntekijöitä ja runsaslukuista yleisöä sekä kaikkia muita mukana olleita mahtavasta kauden avauksesta!

Talven aikana SoPan kaikki joukkueet pelaavat useita otteluita myös kotihallissa. Otteluista ilmoitetaan Sodankylän Pallon nettisivuilla sekä Facebookissa, tervetuloa jatkossakin seuraamaan vauhdikasta jääurheilua!