Urheiluseurojen toiminta perustuu vapaaehtoisten toimintaan. Pääasiassa omien lasten urheiluharrastuksiin osallistumiseen tai mahdollistamiseen. Jos vapaaehtoisia toimijoita ei löydy, ei seuroilla ole tulevaisuutta. Samaan aikaan lasten liikkuminen on liian vähäistä. Tämä on huono yhtälö tulevaisuuden lasten kannalta. Seuratoimintaa mukaan lähteneille vapaaehtoisille työnnetään useita eri tehtäviä ja sitten ihmiset uupuvat, kun tämä on myös heille vain harrastus, eikä kenellekään työ.
Salibandyn puolellakin huoli on sama: huoltajien aktiivisuus on laskussa ja usean joukkueen aloitus tälle kaudelle on vaarassa. Ongelma ei kuitenkaan ole yksin meillä Sodankylän Pallossa, vaan saman huoleni jakaa varmasti moni muukin urheiluseura. Seuratoimintaa mukaan lähteneille vapaaehtoisille työnnetään useita eri tehtäviä ja sitten ihmiset uupuvat, kun tämä on myös heille vain harrastus, eikä kenellekään työ.
Osa huoltajista ei osallistu ollenkaan oman lapsen harrastustoimintaan ja näin kuorma kaatuu pienen yhteisön kannettavaksi. Itse kymmenen vuotta sitten urheiluseuratoimintaan tulleena omien lasten kautta, olen huomannut muutoksen. Asioita yritetään huoltajien toimesta koko ajan enemmän hoitaa rahalla. Urheiluseuratoiminnassa se ei kuitenkaan toimi, koska 50 euron seteli ei osaa vetää treenejä tai keittää kioskiin kahvia.
Seuratoiminta on jatkossakin pyöritettävä vapaaehtoisten voimin tai muuten se käy huoltajille kalliiksi. Maksujen noustessa urheilun harrastaminen ei ole kaikkien saatavilla, koska kustannukset käyvät osalle perheistä liian kalliiksi. Kaikki innokkaat pelaajat tarvitaan mukaan, koska Sodankyläsäkin syntyvyys laskee. Tämä tuo myös haasteita joukkueiden perustamiseen tulevaisuudessa.
Vapaaehtois- ja talkootyöllä on mahdollista pitää harrastaminen kohtuullisen hintaisina ja näin kaikkien saatavilla. Edes rahalla ei tahdo saada valmentajia, mutta muihinkin toimihenkilötehtäviin on vaikea saada tekijöitä. Vaikka kaikkiin tehtäviin saa perehdytyksen ja kokeneempien toimihenkilöiden tuen.
Itse olen toiminut joukkueenjohtajana, huoltajana, koronavastaavana, rahastonhoitajana ja nyt viime vuodet jalkapallojaoston puheenjohtajana. Kaikkiin tehtäviin olen pystynyt seuran sisäisen koulutuksen avulla, sekä yhteisön tuella.
Rohkaisen kaikkia junnujen huoltajia tarttumaan tehtäviin ja näin tuomaan hyvää omien ja toisten lasten elämään. Jokainen kun tekee vähän, niin kenenkään ei tarvitse tehdä liikaa.
Osallistumalla aktiivisesti voit vaikuttaa oman lapsen harrastamiseen ja toiminnan toteutukseen. Yhteinen harrastustoiminta on parasta yhdessä vietettyä aikaa. Opit tuntemaan myös lapsesi kavereita ja muita huoltajia. Kannetaan jatkossakin yhdessä vastuu, että seuratoiminta pyörii ja lapset saavat harrastaa liikuntaa.
Sodankylässä olosuhteet ovat moneen lajiin ovat tosi mahtavat.
Johanna Mäki
Jalkapallojaoston puheenjohtaja